.

.

E-posta Yazdır PDF

İstanbul'u bekleyen büyük tehlike? Su sıkıntısı....

sudamla.jpgİstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ), havaların ısınmasıyla birlikte, "kentte günlük su tüketiminin 2 milyon metreküpü aştığı" uyarısıyla, vatandaşlardan tasarruf yapmalarını istedi.


İstanbul'u bekleyen tehlike

İSKİ'den yapılan yazılı açıklamada, son 2 yıllık yağış rejimini kurak geçiren ve 2 yılda son 50 yılın en düşük yağış miktarını alan İstanbul'da 2008-2009 yılı yağış rejiminin bereketli geçtiği belirtildi. Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Barajların doluluk oranı 2009 yılında 11 Nisan 2009 tarihinde yüzde 97,41'e kadar çıktı. Mayıs ayından itibaren yağışların azalması ve sıcaklıkların artması ile barajların doluluk oranı düşmeye başlarken, yılın ilk 5 ayında en fazla günlük su tüketimi 17 Mayıs 2009 tarihinde 2 milyon 216 bin metreküp olarak gerçekleşti.

Geçtiğimiz yıllarda yaşanan kuraklık sebebiyle tasarrufa riayet eden İstanbullular sayesinde 2008 yılı ortalama günlük su tüketimi ise 1 milyon 960 bin metre küp olarak gerçekleşmişti. Şu an itibariyle içme suyu kaynaklarımızda yüzde 92,90 doluluk oranıyla 807 milyon metre küp su bulunuyor"

Tasarruf için neler yapmalı?

Açıklamada, İstanbulluların basit yöntemlerle tasarruf yapabilmeleri için öneriler de şöyle sıralandı:

"Dişlerimizi fırçalarken, bulaşık yıkarken ya da tıraş olurken musluklarımızı açık bırakmayalım. Duş alırken ihtiyacımız kadar su kullanalım. Gereksiz yere sifon kullanmayalım. Bozuk musluklarımızı ve tesisatımızı mutlaka onaralım. Kapı önü, balkon, teras gibi yerleri temizlerken hortumla su tutmak yerine süpürge kullanalım. Bahçemizi sulamak için buharlaşmanın az olduğu gece saatlerini tercih edelim. Arabamızı yıkarken kova ve sünger kullanalım, hortumla yıkamayalım. Az su tüketen aletleri tercih edelim. Çamaşır ve bulaşık makinelerimizi tam dolunca çalıştıralım. Su kullanımında tasarruflu olmayı çevremizdekilerle de paylaşalım."

EDİTÖR:

Şu millete israfın haram olduğunu öğretmedikçe, ne su sıkıntısından ne de geçim sıkıntısından bu millet kurtulmaz. neticede kabir sıkıntısı ve mahşer sıkıntıları gelir..... 

Yasal uyarı : Sitedeki sohbet, yazı ve resimler; üzerinde hiçbir değişiklik yapılmadan ve kaynak göstererek alınabilir.
Üzerinde değişiklik yapılması, ticari amaçla kullanılması hukûken yasaktır.