.

.

E-posta Yazdır PDF

Ünlü İslam alimi


avvame.jpgÜnlü İslam alimi Avvame İstanbul’da
20. ve 21. Yüzyıl İslam ilim dünyasının tanınmış âlimlerinden Prof. Dr. Muhammed Avvame hoca İstanbul’da. Avvame hoca yarın Ali Emeri Kültür Merkezi’nde konferans verecek.


Haber Merkezi / TİMETURK

İslam dünyasının tanınmış alimlerinden Prof. Dr. Muhammed Avvâme hoca İstanbul’da. Dâru’l-Hikme İlim Araştırma ve Kültür Derneği’nin konuğu olan Prof. Avvâme 18 Ekim 2009 Pazar günü saat 15.00’da Ali Emiri Efendi Kültür Merkezi’nde (İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün arkasında) konferans verecek.

Muhammed Avvâme kimdir?

24 Ocak 1940 tarihinde Suriye’nin Halep şehrinde dünyaya geldi. Halep Şabaniye Medresesi’nden mezun olduktan sonra Şam Üniversitesi Şeriat Fakültesi’nde okudu. Üniversite’yi bitirdikten sonra 1979 yılında Medine-i Münevvere’ye hicret edene kadar Şabaniye Medresesi Şerî İlimler Enstitüsü’nde hocalık yaptı.

Suudi Arabistan’a taşınan Prof. Avvâme, Medine İslâm Üniversitesi ve Cidde’de Kral Abdülaziz Üniversitesi’nde dersler verdi.

Ünlü Osmanlı âlimi Muhammed Zâhid el-Kevserî’nin ilmî çizgisini devam ettiren Prof. Avvâme’nin kendisini en fazla etkileyen hocaları Şam’ın meşhur muhaddis ve müfessirlerinden Abdullah Sirâcüddîn ve Zâhid el-Kevserî’nin en meşhur talebesi Abdülfettâh Ebu Gudde hocalardır.

1959 yılında Mısır’a gitti ve Ahmed b. Muhammed b. Sıddîk el-Ğumârî ve es-Seyyid Abdullah el-Ğumârî hocalarla burada tanıştı.

Hindistan ve Pakistan ulemasıyla da sıkı irtibatları olan Prof. Dr. Avvâme, Habîburrahmân el-Azamî, Muhammed Zekeriyyâ el-Kândehlevî, Muhammed Abdürreşîd en-Numânî vb. âlimlerden icazet aldı.

Halen Medine-i Münevvere’de ilmî çalışmalarını sürdürmekte olan Prof. Dr. Muhammed Avvâme’nin yayınlanmış birçok eseri vardır.

Bazı Eserleri:

1- Eseru’l-Hadîsi’ş-Şerîf fî İhtilâfi’l-Eimme el-Fukahâ (Bu kitap “İmamların Fıkhî İhtilaflarında Hadislerin Rolü” adıyla Prof. Dr. Hayri Kırbaşoğlu tarafından Türkçe’ye tercüme edildi ve Kayıhan Yayınları tarafından neşredildi).
2- Edebü’l-İhtilâf fî Mesâili’l-İlmi ve’d-Dîn
3- El-Bâğendî’nin Müsnedü Ömer b. El-Hattâb adlı eserinin tahkiki
4- İbn Hacer’in Takrîbü’t-Tehzîb adlı eserinin tahkiki
5- Ez-Zehebî’nin el-Kâşif adlı eserinin Sebt b. El-Acemî haşiyesiyle birlikte tahkiki ve neşri
6- Ebû Dâvud’un Min Sıhâhi’l-Ehâdîsi’l-Kudsiyye ve’s-Sünen adlı eserinin tahkiki
7- Es-Sehâvî’nin el-Kavlü’l-Bedî adlı eserinin tahkiki
8- Nasbu’r-Raye li Ehâdîsi’l-Hidâye ve haşiyesi Buğyetü’l-Elmaî’nin tahkiki
9- İbn Ebî Şeybe’nin Musannef’inin tahkiki

EDİTÖR:

Kendisi geçtiğimiz çarşamba günü ismailağa camiinde kısa bir konuşma yaptı ve ilmi çalışmalar için çok gayretli olunmasını, gençlerin ilme sarılmasını tavsiye etti.

alimin yanında dilin tutulması, velinin yanında kalbin tutulması, hem alim hem veli olanın yanında ise, hem dilin ve hem de kalbin tutulması gerektiğini beyan etti.

Allahu teala Efendi hazretlerimize k.s ve diğer bütün ehli sünnet alimlere uzun ömürle ve büyük hizmetler nasib eylesin.... Amin...

Yasal uyarı : Sitedeki sohbet, yazı ve resimler; üzerinde hiçbir değişiklik yapılmadan ve kaynak göstererek alınabilir.
Üzerinde değişiklik yapılması, ticari amaçla kullanılması hukûken yasaktır.