.

.

E-posta Yazdır PDF

FİLİSTİN OSMANLI'DIR.....

Filistin Yazarlar Birliği’ni temsilen Türkiye'de bulunan şair, gazeteci ve yazar Eymen Halid, Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi’nde dunyabizim.com ekibinin katılımıyla bir söyleşi düzenledi.

Medya ve STK'larla temaslarda bulunmak için kısa bir süreliğine İstanbul’a gelen Halid, Filistin cephesinde neler olduğunu bir yazar gözüyle anlattı.

Yazarların, toplumsal yapı için önemine dikkat çeken Halid, “Dünyanın herhangi bir yerinde bir toplantı düzenlense ve aralarında bir yazar olmasa o toplantı amacına ulaşamaz. Ama o toplulukta bir yazar olursa o toplantı halka iletilir ve amacına ulaşmış olur. Ben şu an karşımda onbinlerce insanın temsilcilerini görüyorum” dedi.

“Allah (cc) insanların yalnızlaşmasını değil bir araya gelip topluluklar oluşturmasını murad eder” diyen Halid, siyasi bakış ile insan bakışı arasındaki ilginç bir farka dikkat çekti:

“Dünyada bir insana sorsanız ne istersin diye, vizesiz pasaportsuz dünyayı gezmek ister. İnsanlarla buluşmak tanışmak ister. Siyasiler ise sınırlar olsun istediler, harpler çıkardılar bunun için. Türkiye ile Filistin arasındaki sınırları da siyasiler koydu, bizler değil. Türkiye ile aramızda bir tek sınırlar var, onun haricinde aynı kültürü paylaşıyoruz.”

Filistinli yazar ayrıca tüm Filistin halkının da her fırsatta bahsettiği gibi Osmanlı Devleti’nin onlar için ne kadar önemli olduğunu anlattı. Filistin’i Osmanlı askerlerinin savunduğunu ve koruduğunu, fakat devlet yıkılınca savunmasız kalan Filistin’in nasıl işgal edilip silahsızlandırıldığını anlatan Halid, Filistin’deki zulmün tarihte yapılan en büyük işgal olduğu üzerinde dururken önemli de bir noktaya değindi:

“5  medeniyet bir halk için birleşti, İsrail’i silahlandırdı ve Filistin’in işgaline yardımcı oldular. Çünkü onların gözünde Filistin Osmanlı idi.”

Halid sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Dedelerimiz gözlerini kuzeye dikmişlerdi, Osmanlı gittiğinde; ne zaman geri gelecek diye. Halkımız hala kuzeye bakıyor. Ne zaman geleceksiniz diye…”

Yasal uyarı : Sitedeki sohbet, yazı ve resimler; üzerinde hiçbir değişiklik yapılmadan ve kaynak göstererek alınabilir.
Üzerinde değişiklik yapılması, ticari amaçla kullanılması hukûken yasaktır.