.

.

E-posta Yazdır PDF

FIKIHTA GİYİNME HÜKÜMLERİ

tesettur-adabi-nasil-olmali.jpgGİYİNMEK FASLI

Giyinmenin farzı vardır. Bu, avreti örten, sıcaklık ve soğuğun zararını def eden elbisedir. Keten veya pamuk olması daha iyidir. En iyisi ile düşüğü arasında olur.

Müstahab olan, ziyneti takınmak için, Allahın nimetini açıkla-mak için, daha ziyadeli olan elbisedir. Mubah olan, süslenmek için giyinen güzel elbisedir. Mekruh olan, kibir için giyinmektir.

Elbisenin beyaz ve siyah olması müstehabtır. Kırmızı ve sarı mekruhtur.

Sarıkta sünnet olan ucunun  omuzlar arasından bir karış miktarı salıverilmesidir. Denildiki sırtın ortasına kadar, denildiki oturduğu yere kadar.[1] Sarığının (dolamasını) yenilemek isteyince, onu sardığı gibi çözer.

Kadınlar için ipek giyinmek helaldir, erkeklere helal değildir. Ancak alamet (markası için olan) dört parmak miktarı müstesnadır.

İpek yastık edinmek, ipek yatak edinmekte bir sakınca yoktur. İmameyn buna muhaliftir.

Dokumasının dik ipleri ibrişim (ipek) olup, yan örgüleri başka şey olan kumaşı giymekte bir sakınca yoktur.

Bunun aksi olan kumaş ancak harbte giyinir. Halis ipeği harb-te giymek mekruhtur, imameyn buna muhalefet etti.

Kadınlar için altın ve gümüşle süslenmek helaldir, erkekler için helal değildir. Ancak mühür, kemer tokası ve kılıcın kabzası gümüşten olabilir. Yüzüğün taşındaki çivinin altın olması müstes-nadır. Altın ve gümüşle elbiseye yazı yazmakta müstesnadır. Gümüşle dişi bağlamakta caiz olur, altınla caiz değildir. İmameyn buna muhaliftir.

Taş, sarı, demir ile yüzük kullanılmaz. Denildiki sarı taş ile mubahtır.

Yüzük kullanmayı terk etmek sultan ve hakimlerin gayrısı için efdaldir. (Sultan ve hakim gibi görevliler yüzüğü mühür için kullanırlardı.)

Gümüş sırmalı kaptan yemek ve içmek caizdir. Gümüş kapla-malı koltuğa oturmak, gümüşün olduğu yerden sakınmak şartıyla caizdir. Ebu Yusuf’a göre mekruhtur, İmamı Muhammed’den iki rivayet vardır.

Çocuğa altın veya ipek giyindirmek mekruhtur.[2]

Mendili kibirlenerek, terini silmek veya sümkürmek veya abdestte kullanmak için taşımak mekruhtur. Eğer ihtiyaç için ise mekruh olmaz. Sahih olan budur. (Kurulanmak için taşınır.)  

Parmağa, hatırlatma için ip bağlamakta bir beis yoktur.



[1] Bu zamanda insanlar alaycı olduklarından büyüklerimiz sarığın ucunun uzatılmamasını tavsiye etmişlerdir, zira cahiller sarığın ucunu kuyruğa benzetip alay ederse dinden çıkabilirler.

[2] Erkek çocuk mesul olmasa da, ona altını takanlar mes’ul olur.

Editör:

Yukarki metin, Mülteka isimli fıkıh kitabının hocamızın tercümesinden alınan -kerahiye kitabının giyim bahsi- dir. Alimlerimizin meselelere göre verdikleri fetvalar Allah indinde geçerli olacağından inşaallah kendimizi hayatımızı hareketlerimizi islam fıkhına uydurmaya çalışalım, Allahu teala muvaffak eylesin.

Yasal uyarı : Sitedeki sohbet, yazı ve resimler; üzerinde hiçbir değişiklik yapılmadan ve kaynak göstererek alınabilir.
Üzerinde değişiklik yapılması, ticari amaçla kullanılması hukûken yasaktır.