.

.

E-posta Yazdır PDF

Salih Amellerin Karşılığı

ebru_sanat2.jpgSALİH AMELLERE KARŞILIK ALLAHIN KAT KAT KEREMİ

 

36- İbni Abbas’tan (radıyellahu anhuma) rivayetle nebi sallallahu aleyhi ve sellem, Rabbisinden rivayet ettiği şeyde dedi: Allahu azze ve celle buyurdu: Allah, haseneleri ve seyyieleri yazdı. Sonra bunları beyan etti. Her kim bir iyiliği kast etse de onu yapamasa, Allahu teâlâ onu kendi katında kamil bir hasene olaraka yazdı.  Eğer onu işlemeye yönelse de onu yapsa, Allahu teâlâ onu kendi katında on iyilikten, yediyüz ve daha fazlası kat iyilik olarak yazdı.

Her kim bir kötülüğe yönelse de onu yapmasa, Allahu teâlâ onu kendi katında bir iyilik olarak yazdı. Eğer kasdedip onu işlerse, Allahu teâlâ onu bir kötülük olarak yazdı.

                                                                (Buhari cilt : 8, sahf: 103)   

 


                                                                                     

37- Ebu Hureyre’den (radıyellahu anhu) rivayetle Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu: Allahu teâlâ şöyle buyuruyor: Kulum bir kötülük işlemeyi murad etse, onun üzerine (günahını) yazmayın, taki onu yapana kadar. Eğer yaparsa, onu misliyle yazın. Eğer benim rızam için onu terk ederse, onun için bunu bir iyilik yazın.

Kulum bir iyilik yapmak murad etse, eğer onu yapamasa, onu onun için bir iyilik yazın. Eğer onu yaparsa, onun için onu on iyilikten yedityüz katına kadar (iyilik olarak) yazın. Bazı rivayetlerde; (Kat kat olarak.. .) ziyadesi vardır.

                                             (Buhari, tevhid kitabı, cilt: 9sahf: 144)

 

38- Ebu Hureyre (radıyellahu anhu) şöyle rivayet etti; Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle dedi: Allahu azze ve celle buyurdu: Kulum bir kötülüğe yönelince, onun üzerine onu yazmayın. Eğer yaparsa, bir seyyie olarak yazın.

Eğer kulum bir iyiliğe yönelirse de onu yapamasa, onu bir iyilik olarak yazın. Eğer onu işlerse, onu on iyilik olarak yazın.
                                                                                                     (Müslim)
 
 

39- Ebu Hureyre (radıyellahu anhu) şöyle rivayet etti; Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle dedi: Allahu azze ve celle buyurdu: Kulum bir iyiliği kasdeder de onu yapamazsa, onun için onu iyilik olarak yazarım. Eğer onu işlerse, onu onun için on iyilikten yediyüz katına kadar yazarım.

Kulum bir seyyieyi kasdeder ve onu yapazmasa, onun üzerine onu yazmam. Eğer yaparsa, onu bir kötülük olarak yazarım.

                                                                                              (Müslim)

40- Ebu Hureyre (radıyellahu anhu) şöyle rivayet etti; Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle dedi: Allahu azze ve celle buyurdu: Kulum  bir iyiliği yapmak için konuşursa (hatırından geçerse), onu yapmadıkça, ben onun için bir iyilik yazarım. Eğer yaparsa, ben onun için, on misli ile yazarım.

Kulum bir kötülük işlemeyi konuşursa, on yapmadıkça ben onu affederim. Onu işleyince, ben onun için onu  misli ile yazarım.

Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu: Melekler dediler: Ya Rabbi! Şu kulun, kötülük yapmak murad ediyor. Allahu teâlâ buyurur: Onu gözetleyin; eğer yaparsa, onun için onu misliyle yazın. Eğer terk ederse, onun için onu bir iyilik olarak yazın; zira onu ancak, benden korktuğu için terk etti.  

                                                                                                (Müslim)

41- Müslim’in zikredilen senedle (Ebu Hureyre radıyellahu anhu) şöyle dedi; Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu: Sizden biriniz islamını güzel yapınca, işlediği her bir hasene, on misli ile yazılır; taki yediyüz katına kadar.

İşlediği her bir kötülük, misli ile yazılır; ta Allahu teâlâ’ya kavuşana kadar.

                                                                                                (Müslim)

42- İbni Abbas (radıyellahu anhuma), Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem’den, Rabbisinden rivayet ettiği şeyde, şöyle buyurduğunu rivayet etti; Muhakkak Allahu teâlâ haseneleri ve seyyieleri yazdı. Sonra bunları beyan etti; her kim bir iyiliği kasdeder de onu yapamasa, Allahu teâlâ onu kendi katında kamil bir iyilik olarak yazdı. İyiliği kasdetse de onu yapsa, Allahu teâlâ onu, kendi katında on iyilikten, yediyüz katına kadar; çok daha fazla katı iyilik olarak yazdı.

Eğer kul bir kötülüğü işlemeyi kasd etse de onu işlemese, Allahu teâlâ onu kendi katında kamil bir iyilik olarak yazdı. Onu kasdetse ve yapsa, Allahu teâlâ onu, bir kötülük olarak yazdı.

                                                                                                (Müslim)

43- Ebu Hureyre (radıyellahu anhu) şöyle rivayet etti; Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle dedi: Allahu azze ve celle buyurdu, O’nun sözü haktır; Kulum bir iyiliği kasdederse, onun için onu bir iyilik olarak yazın. Eğer onu işlerse, onun için onu, on misli olarak yazın.

Kulum bir seyyie işlemeyi kasd etse, onu yazmayın. Eğer işlerse, onun misli ile yazın. Eğer onu terk ederse, - belki de şöyle buyurdu: onu yapmazsa- onun için onu bir iyilik olarak yazın. Sonra şu ayeti okudu: “Her kim bir iyilikle gelirse, onu için on misli vardır.”

                                                                     (Tirmizi, cilt : 2 sahf: 180)

44- Ebu Zerr (radıyellahu anhu), Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem’in şöyle dediğini rivayet eti: Allahu  tebareke ve teala buyurdu: Herkim bir iyilikle gelirse, onun için on misli vardır veya daha fazlası. Her kim bir seyyie ile gelirse, onun cezası, onun gibi seyyiedir veya mağfiret ederim.

Her kim bana bir karış yakınlaşırsa, ben de ona bir zira’ yakınlaşırım. Her kim bana bir zira’ yakınlaşırsa, ben de ona bir kulaç yakınlaşırım. Her kim bana yürüyerek gelirse, ben de ona koşarak gelirim. Her kim yer yüzü kırbaları dolusu hatalarla bana kavuşursa, bana bir şeyi şirk koşmamışsa, ben de ona, bunun gibisi mağfiretle kavuşurum.

                                                                                            (İbni Mace)

 

Yasal uyarı : Sitedeki sohbet, yazı ve resimler; üzerinde hiçbir değişiklik yapılmadan ve kaynak göstererek alınabilir.
Üzerinde değişiklik yapılması, ticari amaçla kullanılması hukûken yasaktır.