.

.

E-posta Yazdır PDF

İLMİN FAZİLETİ

İLMİN FAZİLETİ

Muhakkak ilmin menkıbeleri ve faziletleri hakkında ayetler ve sahih, meşhur hadisler gelmiştir. Biz onları zikretmekle meşgul ol-madık bu kitab uzamasın diye.

<<İlimin fazileti hakkında bazı ayeti kerimeler:

“Allah’tan ancak alim kulları korkar.”

“Allah, içinizden iman edenleri ve kendilerine ilim verilenleri derecelerle yükseltir.”

İbni Abbas (radıyellahu anhuma) derki, alimler için mü’minler üzerine yediyüz derece üstünlük vardır, her bir derece arası, beşyüz senelik yol mesafesi kadardır.

“Hiç bilenle bilmeyen bir olur mu?”

“Allah, adaletle kaim olduğu halde şehadet ettiki kendinden başka ilah yoktur;  melekler ve ilim sahipleri de (buna) şehadet etti. Ondan başka ilah yoktur, O, azizdir, hakimdir.”

“Mü’minlerin hepsinin topluca sefere çıkmaları doğru de-ğildir. Onların her kesiminde bir gurup dinde (ilimde) geniş bilgi elde etmek ve kavimleri (savaştan) geri döndüğünde onları ikaz et-mek için geride kalmalıdır. Umulurki sakınırlar.”  

İlimin fazileti hakkında bazı hadisi şerifler:

-   Ebud Derda (Radıyellahu anhu) ‘dan rivayet edildi. Re-sulullah sallallahu aleyhi ve sellemden işittim şöyle buyurdu: “Her kim, ilim talep ettiği bir yola girse (o yolda devam etse), Allah, onun için cennet yolunu kolay eder.

-   Muhakkak melekler, yaptığından razı olduklarından ilim talep eden kişi için kanatlarını sererler.

-   Muhakkak alim için, göklerde ve yerde olanlar mağfiret talep ederler, hatta denizdeki balıklar bile.

-   Alimin, abid üzerine fazileti, ayın diğer yıldızlar üzerine olan üstünlüğü gibidir. Muhakkak alimler, peygamberlerin varisleridir. Muhakkak peygamberler, miras olarak altın ve gümüş bırakmadılar, ancak ilmi miras bıraktılar.

-    Her kim ilmi alırsa, bol nasibi almış olur.” (Ebu Davud, Tirmizi)

Muaz İbni Cebel’den  (Radıyellahu anhu) rivayet edildi ki kendisi şöyle dedi: Resulullah sallallahu aleyhi ve sellemden şöyle buyurdu: “İlim öğreniniz, zira ilmi Allah için öğrenmek haşyettir. (Allah korkusudur.) İlim talep etmek ibadettir. İlim müzakeresi tesbih (Allahı zikretmek) tir. İlimden bahsetmek cihattır. Onu bilmeyene öğretmek sadakadır. Ehline ilmi döşemek kurbet (Allah’a yakınlık) tır, zira onunla helal ve haramlar bilinir. Cennet ehlinin yollarının alemidir. Vahşette yakın dosttur. Gurbette arkadaştır. Tenhada konuşulandır. Sevinçte ve zararda yol gösterendir. Düşmana karşı silahtır. Dostlar yanında süstür. Allahu teala onunla kavimleri yükseltir. Hayırda onları çekip götüren imamlar yapar. Eserleri kıssa olarak anlatılır. İşlerine tabi olunur. Görüşlerine müracaat olunur. Melekler onların dostluğuna rağbet eder. Kanatlarını onlara sürterler. Kuru yaş herşey onlar için mağfiret talep eder. Hatta denizin balıkları ve diğer haşeratı, yırtıcı vahşiler ve ev hayvanları. Zira ilim, cehaletten kalbleri dirilten hayattır, karanlıktan gözleri aydınlatan kandillerdir. Kul, ilimle hayırlılar menzillerine ve dünya ile ahıretin yüce derecelerine ulaşır. ilimde tefekkür, oruca denktir, ilim dersi geceyi kıyama denktir, onunla akrabalık bağları eklenir, onunla haram helalden ayrılıp bilinir, ilim, amelin imamıdır, amel ilme tabidir, saidler ona ilham olunur, şakiler ondan mahrum edilir.” (İbni Abdil-Berr)

İbni Abbas (radıyellahu anhuma) ‘dan rivayetle Resulullah sallallahu aleyhi ve sellemden şöyle buyurdu: “Her kim, ilim talep ettiği halde iken eceli gelirse, onunla peygamberler arasında nü-büvvet derecesi hariç (bir fark) olmaksızın Allah’a kavuşur.”  (Taberani)

  Resulullah sallallahu aleyhi ve sellemden şöyle buyurdu: “İlim talep ettiği halde iken ona ölüm gelirse, şehid olarak ölür.”

  Resulullah sallallahu aleyhi ve sellemden şöyle buyurdu: “Sadakanın en faziletlisi, müslüman kişinin ilim öğrenip sonra onu müslüman kardeşine öğretmesidir.”

  Resulullah sallallahu aleyhi ve sellemden şöyle buyurdu: “Her kim, insanlara öğretmek için ilimden bir kısım öğrense, yet-miş sıddık sevabı ona verilir.”

Resulullah sallallahu aleyhi ve sellemden şöyle buyurdu: “Ademoğlu ölünce amelleri kesilir, ancak üç kişi müstesnadır. Sadaka-i cariye (cami, medrese-yol-çeşme gibi), veya kendisi ile menfaatlenilen ilim (dini ilimler), veya onun için dua eden salih ev-lat.”

Ebu Ümame (radıyellahu anhu) Resulullah sallallahu aleyhi ve sellemin şöyle buyurduğunu  rivayet etti: “Alınmadan evvel şu ilme yapışın, onun alınması kaldırılmasıdır. Orta parmak ile baş parmağının yanındaki parmağını birleştirip topladı. Sonra buyurdu: Alim ve talebe hayırda ortaktır. Diğer insanlarda bir hayır yoktur.” (İbni Ma’ce)

  Diğer bir hadisi şerifte şöyle buyurmuştur: “Dünya ve içindekiler lanetlenmiştir, ancak Allah’ın zikri ve onunla alakalı şeyler, alim ve talebe müstesnadır.”

 (Burda zikrettiğimiz hadisi şerifler Terğib ve terhib isimli ha-dis kitabının ilim babında mevcuttur.)

 

Yasal uyarı : Sitedeki sohbet, yazı ve resimler; üzerinde hiçbir değişiklik yapılmadan ve kaynak göstererek alınabilir.
Üzerinde değişiklik yapılması, ticari amaçla kullanılması hukûken yasaktır.