.

.

E-posta Yazdır PDF

AKILCI ENTELLERDEN BİRİ ... KIRBAŞOĞLU

Ramazan’da caz dinlenir mi? Yaz günü oruç tutmanın sevabı daha mı fazla? Prof. Dr. Hayri Kırbaşoğlu cevapladı.

Murat Menteş'in röportajı

CAZ MAKBUL BİR MÜZİKTİR

• Bu sene İstanbul’da Ramazanda Caz organizasyonu yapılıyor. Ramazan ve caz müziği bağdaşır mı?


Pekala bağdaşır. Ramazanın bir ibadet, kulluk boyutu var, bir de eğlence boyutu var. Karagöz, meddah, ortaoyunu gibi. Din zaten inanç, medeniyet ve kültürün toplamından oluşan bir şey. Müzik esasen helaldir, haramlığı istisnaidir. Caz da pekala dikkate değer, makbul bir müzik türüdür. Ramazanın ibadet boyutunu bir kenara bırakıp yalnızca kültürel yönüyle ilgilenmek ya da eğlencesine yönelmek de hata olur. Lüks otellerde iftarlar, sabahlara kadar eğlenmelerden ibaret bir Ramazan da olmaz tabii. Caz müziğinin yalnızca zenginlerin takip edebileceği bir etkinlik olarak düzenlenmemeli. Gerekirse, varoşlarda da konser verilmeli.


• Nasıl yani?


Ramazan, tuzukuruların Ramazanı olmamalı. En önemli özelliği, kardeşliği, eşitliği sağlamasıdır.


• Müslüman olmayanlara, Ramazan’la ilgili bir öneriniz var mı?


Müslüman olmayanların da oruç tecrübesini yaşamalarını öneririm. Bu kültürü, özel deneyimi merak etmelerini ve sürece katılmalarını tavsiye ederim.



• Müslümanlar da kiliselere uğramalı mı mesela?


Elbette. Ben, çocuklarımı Bornova’daki İtalyan Kilisesi’ne götürdüm. Beraber yaşadığımız insanların inanış ve ibadetlerini, evrensel bir bakışla görmek gerekir. Bu gibi temaslar bize daha açık bir zihinle düşünme imkanı sağlar.

NOT:

Bu adamın dini inanç medeniyyet kültürden meydana geldiğine göre, buna göre eski helak olan kavimlerin kültürü önemli dedeğil demekki, yani terazide hile yapanlar, yol kesenler, lkivata yapanlar, kul hakkı yiyenler v.s. rezilikleri örf haline getirip kendilerine kültür diye huy ve ahlak yapanların helaki, hala daha bu kalın kafalı firavun zihniyyetini uyandırmamış...

Adamın dini cazlı kiliseli eğlenceli festival gibi birşey.... Yazık bunları ilahiyyatçı diye takdim edenlere sözüne değer verenlere.....

Yasal uyarı : Sitedeki sohbet, yazı ve resimler; üzerinde hiçbir değişiklik yapılmadan ve kaynak göstererek alınabilir.
Üzerinde değişiklik yapılması, ticari amaçla kullanılması hukûken yasaktır.