.

.

E-posta Yazdır PDF

Selef-i sâlihînden ayrıldığı meseleler !

yolayrm.jpgbni Teymiyye’nin Selef-i sâlihînden ayrıldığını gösteren meseleleri, Tâcüddîn-üs-Sübkî şöyle bildirmektedir:

1- Talakta Yemin kefareti vermek lâzımdır diyor. Kendisinden evvel gelen İslâm âlimlerinden hiçbiri kefaret verileceğini bildirmedi.

2- Hâiz kadına verilen talâk vaki olmaz diyor.

3- Amden, kasden terk edilen namazı kaza etmek lâzım değildir diyor.

4- Hâiz kadının Kâbeyi tavaf etmesi mubahtır. Kefaret vermez diyor.

5- Üç olarak verilen talâk, bir talâk olur diyor. Hâlbuki bunu bildirmeden önce, icmâul-müslimînin böyle olmadığını kendisi senelerce söylemiştir.

6- İslâmiyet’e uygun olmayan vergiler, bunu isteyene helâldir diyor.

7- Bunlar tüccardan alınınca, niyet edilmese bile, zekât yerine geçer diyor.

8- Suda fare gibi hayvan ölünce necis olmaz diyor.

9-  Cünüp olanın, gece gusül etmeden nafile namaz kılması caizdir diyor.

10- Vâkıfın yaptığı şarta itibar olunmaz, diyor.

11-İcmâ-ı ümmete uymayan kimse, kâfir olmaz ve fâsık olmaz diyor.

12- Allah-u Tealâ mahall-i havâdisdir ve zerrelerden yapılmıştır diyor!

13- Kurân-ı kerîm, Allah-u teâlânın zâtında yaratılmıştır diyor.

14- Âlem, yani her mahlûk, nevi ile kadimdir diyor.

15- Allah (Azze ve Celle), iyi şeyleri yaratmağa mecburdur diyor.

16- Allah-u Tealânın cismi ve ciheti vardır ve yer değiştirir diyor.

17- Peygamberlerin masum olduklarını inkâr ediyor.

18- Resûlullahın sallallah-u tealâ aleyhi ve sellem diğer insanlardan farkı yoktur. Onu vasıta kılarak dua etmek caiz olmaz diyor.

19- Resûlullahı sallallah-u tealâaleyhi ve sellem ziyaret etmeğe niyet ederek Medîne şehrine gitmek günahtır diyor.

20- Şefaat istemek için gitmek de haramdır diyor.

21- Tevrat ve İncilin kelimeleri değil, manaları değişmiştir diyor.

Bu ve benzeri pek çok şeyi ilave ederek yeni bir yol ortaya çıkarttılar. Kimisi şia ile birleştirerek başka bir yol icad etmeye çalışıyor. Biz bunların yanlış görüşlerini açıklamakla yetiniyoruz, işin doğrusu ehli sünnet alimlerimizin beyan ettiğidir. İtikadı muhafaza etmek kolay değil. 

Yukarki 21 mesele, avam müslümanların dahi kulaktan duymakla elde ettiği bilgilere göre yanlışlığı anlaşılır. Zira mahalle mescidine giden bir çocuk evela amentüyü öğrenir, şehadet kelimesi, subhaneke ve diğer dualar ve sureler ile ilmini artırır. Abdest temizlik meseleleri Kur'ana abdestsiz dokunulmayacağı, kabeyi tavafın abdestli olacağı gibi belli meseleler hemen çocuklara öğretilir. Şefaat ya Resulellah! diye, Peygamberimize s.a.v. hasret ifadesi ve ziyaret aşkından bahsedilir.

Peki, ciddi manada ilim sahibi olan İbni Teymieey'nin şu yukarki hususlara saplanması nasıl olur? derseniz ,iki ihtimal vardır. Birincisi bunlar ona ait değildir de peşinden gelenlerin ona yakıştırmasıdır. ikincisi, bunların ekserisi ona ait görüşlerdir ve aklına ve zahiri tevillere giderek bu yanlışlara düşmüş ve peşinden gelenlerin değişik yorumlarıyla iş sapmaya ve saptırmaya dönmüştür.

Bu gibi görüşleri tercüme edip bastırarak neşredenler, müslümanların hidayetini değil sapıtma sını istediklerinden meseleler çözümsüzlük içinde boğulmaktadır.  Şu bahsedilen meseleler avamın hakkında tartışacağı işler değildir, alimlerin kararlaştırdığı hususlar olup avamın da alimlere tabi olup itikad ve amelini düzeltmesi gerekli hususlardır. işte alim denenlerin art niyetiyle iş mezheb çatışmasına dönüşmüş ve vehhabi denen bir güruh, osmanlının müşrik olduğunu ileri sürerek isyan etmişler, ingilizin desteğiyle 100 binden fazla islam askerini şehit edip hılafeti arkadan vurmuşlardır. Şimdi işlerine gelmeyen yerde ibni Teymiyye yi bile sollamışlar, artık hangi mezhebi tatbik ettikleri bilnmez bir hale gelmişlerdir. 

O yüzden -Sevadı a'zam- dan ayrılmamak gerekir. YAni ehli sünnet topluluğundan ayrılmadan, ihtilaflı konuları alimlere havale edip safi kalb ile bütün müslümanlara hayır dua ile dini yaşamalı, ümmetin mutlaka asıl temellerde birleşmesine yardımcı olmalıyız. Bu tefrika sadece ehli küfrün işine yarar.  

 

Yasal uyarı : Sitedeki sohbet, yazı ve resimler; üzerinde hiçbir değişiklik yapılmadan ve kaynak göstererek alınabilir.
Üzerinde değişiklik yapılması, ticari amaçla kullanılması hukûken yasaktır.